Krupnik to jedna z moich ulubionych zup. Dzieje się tak z kilku powodów. Jest to zupa smaczna, zdrowa i szybka w przygotowaniu. Nie bez powodu szufladkuję Krupnik jako zupę jednogarnkową.
Składniki:
- *300-400g piersi z kurczaka
- seler-polowa korzeń i iliście
- kasza 2 torebki
- 4 marchwie
- posiekana pietruszka swieża
- 3 liście laurowy
- ziele angielskie
- sól, pieprz
- jeśli włoszczyzna nie jest wystarczająco dobrej jakości dodaj kostki rosołowe lub vegetę
- mąka, śmietana 18%
- ziemniaki
.
Przygotowanie:
- Kroimy swieże warzywa. Marchew ścieramy na tarce (dowolne oczka). Cebulkę zeszklić. Wrzucamy składniki do garnka z wodą i kurczakiem.
- Wsyp kaszę i zagotuj bulion. Przykrywamy, gotujemy 20 minut.
- —————————
- Następnie do słoiczka wlewamy ok 150 ml wody. Dodajemy łyżkę mąki oraz śmietanę 18%. Mieszamy az składniki będą miały kremową konsystencję. Wlewamy z zupy. Nie gotujemy aby uniknąć zważenia śmietay.
- Podajemy z pieczywem i/lub plackami ziemniaczanymi.