Krupnik to jedna z moich ulubionych zup. Dzieje się tak z kilku powodów. Jest to zupa smaczna, zdrowa i szybka w przygotowaniu. Nie bez powodu szufladkuję Krupnik jako zupę jednogarnkową.

Składniki:

  • *300-400g piersi z kurczaka
  • seler-polowa korzeń i iliście
  • kasza 2 torebki
  • 4 marchwie
  • posiekana pietruszka swieża
  • 3 liście laurowy
  • ziele angielskie
  • sól, pieprz
  • jeśli włoszczyzna nie jest wystarczająco dobrej jakości dodaj kostki rosołowe lub vegetę
  • mąka, śmietana 18%
  • ziemniaki

.

Przygotowanie:
  • Kroimy swieże warzywa. Marchew ścieramy na tarce (dowolne oczka). Cebulkę zeszklić. Wrzucamy składniki do garnka z wodą i kurczakiem.
  • Wsyp kaszę i zagotuj bulion. Przykrywamy, gotujemy 20 minut.
  • —————————
  • Następnie do słoiczka wlewamy ok 150 ml wody. Dodajemy łyżkę mąki oraz śmietanę 18%. Mieszamy az składniki będą miały kremową konsystencję. Wlewamy z zupy. Nie gotujemy aby uniknąć zważenia śmietay.
  • Podajemy z pieczywem i/lub plackami ziemniaczanymi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *