SKŁADNIKI

  • 2 filety z kurczaka (ok. 400 g)
  • oliwa, masło, jajko, bułka tarta
  • 1 puszka krojonych pomidorów lub 3 duże pomidory
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżeczki bazylii
  • 1 kulka mozzarelli lub innego sera
  • listki tymianku
  • makaron świderki

PRZYGOTOWANIE

  • Filety z kurczaka pokroić w kostkę i usmażyć na patelni na złoty kolor.
  • Doprawić solą, pieprzem I sodká papryká
  • Ugotować makaron np. świderki.
  • Przygotować sos pomidorowy: Blendujemy dwa/trzy duże pomidory, ząbek czosnku, podsmażaną wczęsśniej małą cebulę i dodajemy łyżkę oliwy. Doprawić solą, pieprzem. Można dodać przecier pomidorowy. Przelać na patelnię i zagotować.
  • Piekarnik nagrzać do 190 stopni C. 
  • Mozzarellę lub inny ser zetrzeć na tarce. Obydwa sery wymieszać ze sobą.
  • Do naczynia żaroodpornego włożyć odcedzony makaron, połowę sosu pomidorowego, ułożyć podsmażonego kurczaka, posypać serem, następnie dolać resztę sosu. Po wierzchu posypać bazylią.
  • Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 15 minut.
Processed by Collageable

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *