SKŁADNIKI
- 2 filety z kurczaka (ok. 400 g)
- oliwa, masło, jajko, bułka tarta
- 1 puszka krojonych pomidorów lub 3 duże pomidory
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżeczki bazylii
- 1 kulka mozzarelli lub innego sera
- listki tymianku
- makaron świderki
PRZYGOTOWANIE
- Filety z kurczaka pokroić w kostkę i usmażyć na patelni na złoty kolor.
- Doprawić solą, pieprzem I sodká papryká
- Ugotować makaron np. świderki.
- Przygotować sos pomidorowy: Blendujemy dwa/trzy duże pomidory, ząbek czosnku, podsmażaną wczęsśniej małą cebulę i dodajemy łyżkę oliwy. Doprawić solą, pieprzem. Można dodać przecier pomidorowy. Przelać na patelnię i zagotować.
- Piekarnik nagrzać do 190 stopni C.
- Mozzarellę lub inny ser zetrzeć na tarce. Obydwa sery wymieszać ze sobą.
- Do naczynia żaroodpornego włożyć odcedzony makaron, połowę sosu pomidorowego, ułożyć podsmażonego kurczaka, posypać serem, następnie dolać resztę sosu. Po wierzchu posypać bazylią.
- Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 15 minut.

This error message is only visible to WordPress admins
This endpoint has been retired
This endpoint has been retired