Eksperci twierdzą, że witamina C jest jednym z najbezpieczniejszych i najskuteczniejszych składników odżywczych. Może nie być lekarstwem na przeziębienie (choć uważa się, że pomaga zapobiec poważniejszym powikłaniom). Korzyści witaminy C mogą obejmować ochronę przed niedoborami układu odpornościowego, chorobami układu krążenia, prenatalnymi problemami zdrowotnymi, chorobami oczu, a nawet zmarszczkami skóry. Niedawne badanie opublikowane w Seminariach w medycynie prewencyjnej i alternatywnej, w którym przeanalizowano ponad 100 badań w ciągu 10 lat, ujawniło rosnącą listę zalet witaminy C.

„Staraj się jeść dziewięć porcji owoców i warzyw dziennie – dostaniesz zdrową dawkę witaminy C wraz z mnóstwem innych witamin, minerałów i fitochemikaliów, które są dobre dla zapobiegania chorobom i ogólnego stanu zdrowia”. Szklanka soku pomarańczowego lub pół szklanki czerwonej papryki wystarczy, aby spełnić dziennie zapotrzebowanie dla witaminy C.

Poniej wszystkie pokarmy i napoje, które trzeba spożyć, aby osiągnąć 500 miligramów (mg):

  • 59 mg Sok pomarańczowy, 1 szklanka:
  • 97 mg Brokuły, gotowane, 1 szklanka:
  • 74 mg Czerwona kapusta, 1/2 szklanki:
  • 40 mg Zielona papryka, 1/2 szklanki,
  • 60 mg Czerwona papryka, 1/2 szklanki,
  • 95 mg Kiwi, 1 średnie
  • 70 mg Sok pomidorowy, 1 szklanka: 45 mg.
  • zastanawiacie się na pewno dlaczego na tej liście nie ma jabłek – odpowiedź poniżej.

C1 I C2 o co właściwie chodzi?

Organizm potrzebuje witamin, tłuszczów, węglowodanów itd. Ludzie w odróżnieniu od zwięrząt nie potrafią wytwarzać witaminy C, musimy pobierać ją z pożywieniem. Zapotrzebaowanie dobowe na witaminę C wynosi 500 miligramów. Ważne aby przyjmować witaminę C1/C2, bo takie zestawienie jest w stanie utrzymać te 500 mg w naszym organizmie przez całą dobę. Aby dostarczyć 500 mg z jabłek musielibyśmy zjeść ich aż 8 kg. Wiele warzyw i owoców traci swoje wartości już kilka godzin od zerwania. Np zielona sałata traci swoje wartości juz 2h po zerwaniu. Bardzo dobrym i łatwym sposobem na skuteczne zatrzymanie obu witamin C1 i C2 jest miksowanie jednej cytryny z rana i spożywanie jej kilkanaście minut przed śniadaniem. Dzięki temu mamy witaminę C1 która pochodzi z żółtej kwaśnej części cytryny oraz witaminę C2 z białej części. Takie zestaw utrzymuje się w organizmie przez 24h, natomiast wyciśnięty sok z cytryny tylko 2h i jest wydalany z moczem.

Korzyści zdrowotne wynikające z witaminy C.

Według ostatnich badań witamina C może oferować korzyści zdrowotne w następujących obszarach:

1. Stres. „Ostatnia analizy wykazujá, że ​​witamina C była korzystna dla osób, których układ odpornościowy został osłabiony z powodu stresu – stanu, który jest bardzo powszechny w naszym społeczeństwie”. Ponieważ witamina C jest jednym ze składników odżywczych wrażliwych na stres i [jest] pierwszym składnikiem odżywczym zubożonym u alkoholików, palaczy i osób otyłych, czyni ją idealnym wskaźnikiem ogólnego stanu zdrowia”.

2. Przeziębienia Jeśli chodzi o przeziębienie, witamina C może nie być lekarstwem, ale badania pokazują, że może to pomóc w zapobieganiu poważniejszym komplikacjom. „Istnieją dobre dowody na to, że przyjmowanie witaminy C w przeziębieniach i grypie może zmniejszyć ryzyko dalszych powikłań, takich jak zapalenie płuc i infekcje płuc”.

3. Wylew Chociaż badania są sprzeczne, jedno z badań w American Journal of Clinical Nutrition wykazało, że osoby z najwyższymi stężeniami witaminy C we krwi były związane z 42% niższym ryzykiem udaru mózgu niż osoby z najniższymi stężeniami. Przyczyny tego nie są całkowicie jasne. Ale jasne jest, że ludzie, którzy jedzą dużo owoców i warzyw, mają wyższy poziom witaminy C we krwi.


4. Starzenie się skóry. Witamina C wpływa na komórki wewnątrz i na zewnątrz ciała. W badaniu opublikowanym w American Journal of Clinical Nutrition zbadano związki między spożyciem składników odżywczych a starzeniem się skóry u 4025 kobiet w wieku 40–74 lat. Stwierdzono, że wyższe spożycie witaminy C było związane z niższym prawdopodobieństwem pomarszczenia, suchości skóry i lepszego wyglądu starzenia się skóry. Inne badania sugerują, że witamina C może również: Poprawi zwyrodnienie plamki żółtej. Zmniejszyć stan zapalny. Zmniejsz ryzyko raka i chorób układu krążenia.

Rola witaminy C w organizmie

Witamina C, znana również jako kwas askorbinowy, jest niezbędna do wzrostu, rozwoju i naprawy wszystkich tkanek ciała. Jest zaangażowanya w wiele funkcji organizmu, w tym w tworzenie kolagenu, wchłanianie żelaza, układ odpornościowy, gojenie się ran oraz utrzymanie chrząstki, kości i zębów. Witamina C jest jednym z wielu przeciwutleniaczy, które mogą chronić przed szkodami powodowanymi przez szkodliwe cząsteczki zwane wolnymi rodnikami, a także toksyczne chemikalia i zanieczyszczenia, takie jak dym papierosowy. Wolne rodniki mogą się gromadzić i przyczyniać się do rozwoju chorób, takich jak rak, choroby serca i zapalenie stawów.

Witamina C nie jest magazynowana w organizmie (nadmierne ilości są wydalane), więc przedawkowanie nie stanowi problemu. Ale nadal ważne jest, aby nie przekraczać bezpiecznej górnej granicy 2000 miligramów dziennie, aby uniknąć rozstroju żołądka i biegunki. Witaminy rozpuszczalne w wodzie muszą być stale dostarczane w diecie, aby utrzymać zdrowy poziom. Jedz surowe owoce i warzywa bogate w witaminę C lub gotuj je z minimalną ilością wody, aby nie stracić części rozpuszczalnej w wodzie witaminy w wodzie do gotowania. Witamina C jest łatwo wchłaniana zarówno w pożywieniu, jak i w tabletkach, i może zwiększać wchłanianie żelaza, gdy oba są spożywane razem. Niedobór witaminy C jest stosunkowo rzadki i występuje głównie u niedożywionych dorosłych. W skrajnych przypadkach może prowadzić do szkorbutu – charakteryzującego się osłabieniem, niedokrwistością, zasinieniem, krwawieniem i luźnymi zębami

WebMD Weight Loss Clinic-Feature Reviewed by Louise Chang, MD on January 07, 2010

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *