Zupa pomidorowa należy do zup konkretnych. Co oznacza, że nie dodajemy do niej zbyt wiele warzyw aby nie stała się zupą jarzynową – najlepiej mieć przygotowane własne kostki warzywne, które podkreślą smak.

Składniki:

  • 1 kg pomidorów
  • włoszczyzna lub kostki rosołowe domowego wyrobu
  • 1-2 kostki laurowe
  • 3 łyżki stołowe przecieru pomidorowego
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • 1 ząbek czosnku
  • świeża bazylia opcjonalnie
  • sól, pieprz
  • śmietana 18 %

Przygotowanie:

  1. Gotujemy bulion warzywny. Do naczynia wlewamy ok 3 l wody i dodajemy włoszczyznę lub kostki naturalne.
  2. Dodaemy listek i ziele angielkie oraz czosnek.
  3. Doprowadzamy do wrzenia.
  4. Dodajemy wcześniej zblendowane pomidory oraz dodajemy przecier pomidorowy.
  5. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem
  6. Podajemy z makaronem lub ryżem przygotowanym w sobnym naczyniu.

Smacznego!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *