Tradycyjna Fasolka po Bretońsku – Fasola gotowana i duszona z pysznym sosem pomidorowym!

Składniki/ ok 6 porcji:

  • 400g fasolki jaś
  • bulion warzywny najlepiej naturalny (ok 1l )
  • 1 duża cebula
  • 250-300g kiełbasy lub wędzonki pokrojonej
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 puszka pomidorów
  • 1 koncentrat pomidorowy mały
  • można dodać ketchup ok 2 łyżki
  • słodka papryka do smaku 2 łyżeczki
  • majeranek
  • bazylia
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • 1 liść laurowy
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

  1. Fasolę namaczamy w wodzie ok 24 h przed użyciem.
  2. Na dużej, głębokiej patelni dusimy pokrojoną cebulę, kiełbasę lub wędzonkę.
  3. Następnie dolewamy bulion i czekamy aż się zagotuje. Gotujemy do miękkości na małym ogniu z dodatkiem bulionu oraz oliwą (dzięki oliwie skórką nie powinna popękać).
  4. Kiedy fasola est miękka dodajemy koncentrat pomidorowy oraz pomidory bez skórki.
  5. Składniki mieszamy i doprawiamy do smaku, solą, pieprzem, majerankiem, bazylią, czosnkiem.
  6. Jeżeli jest za gęsta możemy ją rozrzedzić dolewając bulion. Natomiast jeśli za rzadka – zaciągając śmietaną 18%.
  7. Nadmiar śmiało można zamrozić i wykorzystać w innym dniu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *