Niektóre naturalne substancje mają właściwości antybakteryjne, ale które można bezpiecznie stosować i kiedy należy je stosować?

Antybiotyki na receptę, takie jak penicylina, pomagają ludziom wyzdrowieć od śmiertelnych chorób i schorzeń od lat 40. XX wieku. Jednak ludzie zwracają się również do naturalnych antybiotyków w celu leczenia.

Według NHS England 1 na 10 osób doświadcza skutków ubocznych, które uszkadzają układ trawienny po zażyciu antybiotyków. Około 1 na 15 osób ma alergię na tego rodzaju leki.

Przyjrzyjmy się  najlepszym naturalnym antybiotykom.

Jury naukowe wciąż nie bierze udziału w sprawie naturalnych antybiotyków. Chociaż ludzie stosowali takie środki od setek lat, większość zabiegów nie została dokładnie przetestowana. Jednak niektóre pokazują obiecujące wyniki w trakcie przeglądu medycznego i trwają dalsze badania.

Wraz z ciągłym wzrostem liczby bakterii odpornych na leki, naukowcy szukają naturalnych rozwiązań podczas opracowywania nowych leków.

1. Czosnek

Czosnek wiedzie prym wśród naturalnych antybiotyków.  Kultury na całym świecie od dawna uznają czosnek za jego zapobiegawcze i lecznicze właściwości. Istnieją nawet badania mówiące, że czosnek jest silniejszy od penicyliny.

Badania wykazały, że czosnek może być skutecznym lekiem przeciwko wielu formom bakterii, w tym Salmonelli i Escherichia coli (E. coli). Czosnek został nawet rozważony do stosowania w leczeniu gruźlicy opornej na wiele leków. Przy regularnym stosowaniu pomaga zabijać drobnoustroje, bakterie i wirusy mobilizując nasz układ odpornościowy do walki.

Właściwości przeciwdrobnoustrojowe czosnku są najsilniejsze, gdy są surowe. Polecam siekanie lub kruszenie surowego ząbka czosnku i pozostawienie go na około 10 minut przed zjedzeniem, aby uwolnić enzymy przekształcone w allicynę. Zacznij od jedzenia około jednego ząbka czosnku każdego dnia, aby zapobiec infekcjom bakteryjnym. Dobrze zjadać dziennie nawet 2-3 ząbki czosnku.

2. Cebula

Cebula – warzywo często wrzucane do zup, gulaszów i frytek – zawiera silne flawonoidy o działaniu antybiotykowym i podobnie jak czosnek, zawiera terapeutyczne związki siarki zwane sulfotlenkami cysteiny.

Używając cebuli ze względu na korzyści lecznicze, odetnij jedną i pozostaw na około 10 minut, aby zwiększyć zawartość składników odżywczych. Podsmaż pokrojone lub posiekane cebule z olejem kokosowym i wymieszaj je z surowym czosnkiem, aby powstrzymać patogeny.

Idealna zo zwalczania zapaleń bakteryjnych i wirusowych – szczególnie układy oddechowego (zwiększa wydzielanie śluzu w oskrzelach)  i pokarmowego. Wszyscy zapewne słyszeliśmy o syropie z cebuli.

3. Miód

Od czasów Arystotelesa miód jest stosowany jako maść, która pomaga leczyć rany i zapobiega infekcji.

Pracownicy służby zdrowia stwierdzili, że jest to pomocne w leczeniu przewlekłych ran, oparzeń, owrzodzeń, odleżyn i przeszczepów skóry. Na przykład wyniki badania z 2016 r. Pokazują, że opatrunki miodowe mogą pomóc leczyć rany.

Działanie przeciwbakteryjne miodu zwykle przypisuje się zawartości nadtlenku wodoru. Jednak miód manuka zwalcza bakterie, chociaż ma niższą zawartość nadtlenku wodoru.

Badanie z 2011 roku wykazało, że najbardziej znany rodzaj miodu hamuje około 60 rodzajów bakterii. Sugeruje również, że miód skutecznie leczy rany zakażone Staphylococcus aureus opornym na metycylinę (MRSA).

Poza właściwościami przeciwbakteryjnymi miód może pomóc w gojeniu się ran, zapewniając ochronną powłokę, która sprzyja wilgotnemu środowisku.

4. Żurawina.

Jeśli kiedykolwiek miałeś infekcję dróg moczowych, ktoś prawdopodobnie powiedział ci, żebyś pił sok żurawinowy. Pomysł, że żurawina ma zdolność zwalczania infekcji, istnieje już od dawna. Teraz są badania na poparcie tego.

Naukowcy z McGill University odkryli, że wyciągi z żurawiny sprawiają, że E. coli i bakterie są odpowiedzialne za infekcje dróg moczowych i zapalenie płuc bardziej podatne na antybiotyki.

To efekt dwuetapowy. Po pierwsze, cząsteczki żurawiny zwiększają przepuszczalność komórek bakteryjnych, przez co dostaje się więcej antybiotyku. Następnie blokują zdolność komórek do wypompowywania antybiotyku.

„Teraz antybiotyk jest uwięziony w bakteriach, a ponieważ jest uwięziony w środku, stężenie antybiotyku jest na tyle wysokie, że nie musimy podawać tak dużej dawki”, wyjaśniła Nathalie Tufenkji, profesor inżynierii chemicznej w McGill.

Zaangażowane cząsteczki są znane jako proantocyjanidyny, a Tufenkji mówi, że mają one inne zdolności zwalczania infekcji. Wcześniejsze badania wykazały, że mogą zapobiegać przywieraniu komórek bakteryjnych do wnętrza pęcherza, dzięki czemu zostają wypłukane przed rozpoczęciem infekcji. Te same cząsteczki również zakłócają zdolność bakterii do komunikowania się ze sobą, co jest kluczowe dla infekcji. Być może najważniejsze jest to, że cząsteczki żurawiny zapobiegają rozwojowi oporności bakterii na antybiotyki. I to nie tylko żurawina. Tufenkji odkrył, że składniki syropu klonowego mogą zarówno zwiększać skuteczność antybiotyku, jak i zapobiegać oporności na antybiotyk, chociaż poprzez inne mechanizmy niż cząsteczki żurawiny.

5. Imbir

Społeczność naukowa uznaje również imbir za naturalny antybiotyk. Kilka badań, w tym jedno opublikowane w 2017 r., Wykazało zdolność imbiru do zwalczania wielu szczepów bakterii.

Naukowcy badają także moc imbiru w walce z chorobą morską i nudnościami oraz w celu obniżenia poziomu cukru we krwi.

Imbir doskonale radzi sobie z infekcjami układu pokarmowego. Są badania, które dowodzą iż jest on w stanie zwalczyć Salmonelle oraz inne znane bakterie odpowiedzialne za zatrucia pokarmowe.

6. Echinacea

Echinacea jest stosowana od wielu lat w leczeniu infekcji.

Rdzenni Amerykanie i inni tradycyjni uzdrowiciele używali echinacei od setek lat w leczeniu infekcji i ran. Naukowcy zaczynają rozumieć, dlaczego.

Badanie opublikowane w Journal of Biomedicine and Biotechnology donosi, że ekstrakt z Echinacea purpurea może zabijać wiele różnych rodzajów bakterii, w tym Streptococcus pyogenes (S. pyogenes). S. pyogenes jest odpowiedzialny za zapalenie gardła, zespół szoku toksycznego i „chorobę mięsożerną” znaną jako martwicze zapalenie powięzi.

Echinacea może również zwalczać stany zapalne związane z infekcją bakteryjną. Można go kupić w sklepach ze zdrowiem lub w Internecie.

7. Goździk

Goździk był tradycyjnie stosowany w zabiegach dentystycznych. Badania pokazują, że ekstrakt z goździków może być skuteczny przeciwko wielu różnym bakteriom, w tym E. coli.

8. Oregano

Niektórzy uważają, że oregano wzmacnia układ odpornościowy i działa jako przeciwutleniacz. Może mieć właściwości przeciwzapalne.

Podczas gdy naukowcy muszą jeszcze zweryfikować te twierdzenia, niektóre badania pokazują, że oregano jest jednym z bardziej skutecznych naturalnych antybiotyków, szczególnie gdy zamienia się go w olej.

8. Kurkuma

Kurkumina, główny składnik Curcuma longa L. (rodzina Zingiberaceae) lub kurkuma, powszechnie stosowana do gotowania w kuchni azjatyckiej, jest znana z szerokiego zakresu właściwości farmakologicznych w stosunkowo nietoksycznych dawkach. Uważa się, że kurkumina, która jest naturalnym produktem pochodzącym z rośliny, ma ogromne korzyści lecznicze i może potencjalnie zostać w przyszłości przekształcona w antybiotyk pochodzenia naturalnego.

Kurkumina lub diferuloilometan jest głównym fitochemicznym związkiem Curcuma longa L. (rodzina Zingiberaceae), który jest powszechnie znany jako kurkuma. Kurkumina to związek polifenolowy, który nadaje żółty kolor zioła. Kurkuma jest uprawiana głównie w regionach tropikalnych i subtropikalnych i jest produkowana głównie przez Indie. Tradycyjnie używano go do aromatyzowania żywności, farbowania tkanin i leczenia różnych ludzkich dolegliwości.

Od czasu identyfikacji kurkuminy jako głównego składnika kurkumy zgłaszano wiele działań farmakologicznych kurkuminy, w tym przeciwdrobnoustrojowe, przeciwcukrzycowe, przeciwzapalne, przeciwnowotworowe i przeciwutleniające. Co bardziej ekscytujące, w połączeniu z innymi lekami stwierdzono, że kurkumina wzmacnia działanie przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze, przeciwnowotworowe.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *