Ryba po Grecku na polskim stole.

Ryba po grecku jest jedną z 12 podstawowych potraw wigilijnych. Nie powinno jej zabraknąć podczas świątecznej kolacji. Zobacz mój najłatwiejsze przepisy na rybę po grecku. Sprawdź, jakie składniki potrzeujesz by ją zrobić. Tym razem do potrawy używam paluszków rybnych z dorsza. Składniki są proste, niedrogie, a do tego szybkie wykonanie!

Składniki:

  • paluszki rybne z dorsza ok 20 sztuk
  • 1/2 selera
  • 4 duże marchewki
  • 1 pietruszka
  • 2 cebule
  • *seler
  • olej lniany
  • koncentrat pomidorowy lub domowego wykonania 🙂
  • sól, pieprz
  • kilka liści laurowych
  • olej do smażenia

*Seler to bogactwo witamin!

  • – witamina C,
  • – witaminy z grupy B,
  • – witamina E.

Ponadto seler zawiera fosfor, ale dostarcza także wapnia, cynku, potasu, magnezu i żelaza. Poza tym seler naciowy, jak większość warzyw, jest niskokaloryczny – 100 g tego warzywa dostarcza tylko 17 kcal!

Przygotowanie:

Warzywa marchewki, pietruszkę, seler zetrzeć na tarce lub, cebulę pokroić i dusić pod przykryciem ok30 minut. Doprawić, można użyć kostki rosołowe lub tradycyjnie sól i pieprz. Do uduszonych warzyw dodać koncentrat pomidorowy lub przecie domowy, liście laurowe, gotować na małym ogniu, aż warzywa będą miękkie. Po usmażeniu ryby, można albo rozdrobnić ją i dodać do warzyw, albo ułożyć warstwami.

Zostaw instalike jeśli narobiliśmy Ci smaka:)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *